FINNBARR

Nimi Finnbarr Syntymäaika 10.11.2011
Rotu Suomalainen puoliverinen Säkäkorkeus 170 cm
Ikä 7-vuotias (VHKR) Koulutustaso Re: 160cm
Sukupuoli Ori Rekisterinumero VH13-031-0103
Omistaja VRL-01272 Kasvattaja tuntematon
Painotuslaji esteratsastus Saavutukset ERJ I


Täyttänyt 3 vuotta 10.02.2012!

Olin remontoinut vanhan oriasemani kuntoon, kun se oli ollut jo vuosia tyhjillään. Apunani minulla oli ollut suomalaisia raksamiehiä, joiden tiesin saavan paikat kunnostettua entiseen loistoonsa. Eräs työmiehistä sattui olemaan itsekin hevosmiehiä ja hän maitsi sivulauseessa, että talliini sopisi erinomaisesti hänen tuttunsa omistama komea suomalaisori. Pohdiskeltuani asiaa hetken, päätin pyörähtää kotimaassani ja siinä samalla katsastaa kyseisen orin.

Häpeäkseni täytyy myöntää, että olin myyty siltä seisomalta, kun näin Finnbarrin ensimmäisen kerran. Suurikokoinen kirjava ori laukkasi tarhansa portille, kun menimme katsomaan sitä paikan omistajan kanssa. En edes pahemmin piittaa suomalaisista puoliverisistä, mutta ilahduin suuresti, kun tajusin, että Finnbarr oli erään erittäin vanhan hannoversuvun vesa. Kun orin omistaja kauppasi kultakimpalettaan minulle pilkkahintaan, en voinut kieltäytyä, vaan Finnbarrista tuli sinä päivänä uudistuneen Pryanin ensimmäinen jäsen.

Finnbarr, tuttujen kesken Bardi, omaa herrasmiehen käytöstavat. Ori on kaikkea sitä, mitä uljaalta kisatykiltä voi odottaa. Tämän herran kanssa ei tarvitse piileskellä oman trailerin varjossa peläten orin aiheuttavan kohtauksen, kun kisapaikalle saavutaan. Hetkeen en ole tavannut säyseämpää oria ja tätä herraa esittelen mielelläni ylpeänä koko muulle kansakunnalle. Kirjava ori herättää kiinnostusta ja kerää katseita minkä kerkeää aina, kun sen kanssa liikutaan virallisemmissa tapahtumissa. Luojan kiitos tämä katseen vangitsija pysyy tilanteessa kuin tilanteessa hallinnassa ja esiintyy aina edukseen, tuoden samalla hyvää mainetta Pryanin oriasemalle.

Kotopuolessa Bardi on pettämätön treenikaveri, eikä Finnbarrin kanssa touhutessa tule koskaan epäonnistunut olo, vaikkeivät treenit ihan nappiin menisikään. Finnbarr on perusluonteeltaan rohkea kaveri, eivätkä lentoon pyrähtävät linnut, liikenne tai muutkaan "oudot" asiat saa tätä kaveria pois raiteiltaan. Ori on kuin luotu esteille, sen näkee tyhmäkin. Bardi ei koskaan kiellä esteellä epävarmankaan ratsastajan kanssa. Ainoastaan, jos este yritetään ylittää täysin mahdottomasta kulmasta, lyö ori jarrut pohjaan. Bardin hypyt ovat tarkkoja, eikä ori turhaan prameile jättämällä hurjaa ilmavaraa itsensä ja esteen väliin.

Sekä miehet että naiset pystyvät tasapuolisesti käsittelemään Finnbarria, sillä ori ei koskaan lähde kilpavetoon ohjista ratsastajansa kanssa. Bardi on hieman herkemmänpuoleinen kaveri kyljistään, joten selässä hyllyvät perunasäkkiratsastajat saavat etsiä ratsastettavansa jostain muualta. Vaikka Bardi ei välitä muuten kovista äänistä, ei se siedä huutavaa ihmisääntä, etenkin jos ääni tulee orin selästä. Tämän säyseän luonnekuvauksen perusteella voi olla vaikea uskoa sitä todeksi, mutta Bardi ravistelee selästään uskomattoman tehokkaasti möykkäävät ratsastajat maata kiertävälle radalle.

Tallissa tämä kultakimpale käyttäytyy kuten saattaa odottaakin, täydellisen hallitusti ja rauhallisesti. Bardi näyttää jopa hieman veltolta tapaukselta, sillä ori osaa todellakin ottaa omassa karsinassaan rennosti. Harjaukset, pesut ym. hoitotoimenpiteet ovat tämän herran päivän kohokohtia. Ihmisrakas Bardi toivottaa eläinlääkärit, kengittäjät, raspaajat ja kenet tahansa vierailijat tervetulleeksi luokseen lämpimällä hörähdyksellä.i. Finnbarro
rautias, 170cm
hann
ii. Finarfin II
kimo, 171cm
hann
iii. Finarfin
iie. Tiamora
ie. Marmoria
punarautias, 164cm
hann
iei. Calandross
iee. Hammington's Ariel
e. Emeral Queen
rautiaankirjava, 167cm
fwb
ei. Gladiator
mustanruunikko, 165cm
old
eii. Glabber
eie. Princess Sapphire
ee. Lady Marmelade
rautiaankirjava, 160cm
fwb
eei. Xantos
eee. Evangelinei. Finnbarro on yksi Saksan menestyksekkäimpiä hannoveroreja. Rautias ori on kilpaillut rataesteillä 160cm luokissa erinomaisin tuloksin. Kotimaan mestaruuden Finnbarro on voittanut kaikkiaan kolmesti ja kansainvälisestikin mitattuna orin ura on ollut menestyksekäs. Finnbarrolla on useita maailmancupin osakilpailuvoittoja ja olympialaisista parhaana saavutuksena pronssia vuonna 2008. Finnbarro oli myös edustamassa samana vuonna Saksaa joukkuekisassa, jolloin joukkue sijoittui viidenneksi. Erityistä Finnbarron kilpaurassa on ollut se, että ori ponnahti kansainväliseen tietoisuuteen kahdeksan vuotiaana ja kisasi aina seitsemäntoista vuotiaaksi asti ilman vakavia loukkaantumisia.

ii. Finarfin II on elävän hannoverlegendan Finarfinin ensimmäinen orijälkeläinen. Niin luonteeltaan kuin ulkoiselta habitukseltaan hyvinkin paljon isäänsä muistuttava Finarfin II myytiin kolme vuotiaana ennätyksellisen kalliseen hintaan Saksan valtionsiittolaan. 171cm korkea ori läpäisi hyväksytysti viisi vuotiaiden 30-päivän testin, keräten ryhmänsä korkeimmat pisteet estekokeesta. Finarfin II oli suunniteltu seuraavan isänsä jalanjäljissä kansainvälisille kilparadoille, mutta toisin kävi. Seitsemän vuotiaana ori oli jo voittanut kotimaassaan lähes kaiken mahdollisen, mutta ori sairastui loppukesästä vakavaan ähkyyn joka vei orin aina leikkauspöydälle asti. Toipumisaika oli pitkä ja suunnitelmat kilpaurasta haudattiin vähin äänin. Vuotta myöhemmin Finarfin II kantakirjattiin hannoverien, oldenburgien ja mecklenburgien kantakirjoihin. Lyhyeksi jääneestä kilpaurasta huolimatta Finarfin II oli kuitenkin menestyksekäs jalostusori ja tienasi sadoilla jälkeläisillään erinomaiset tulot valtionsiittolalle.

iii. Finarfin nousi kansan tietoisuuteen verrattain myöhällä iällä. Nuoruusvuotensa kimo, 174cm korkea, ori oli hevosvälitystallia ylläpitävän Mic Helztin omistuksessa. Hyväluonteinen, mutta myöhään kypsynyt Finarfin säästyi sävyisän luonteensa vuoksi ruunaamiselta ja orista kaavailtiin kilparatsua nuorelle ratsastajalle, joka olisi pian siirtymässä poneista hevosiin. 90-luvun huonon markkinatilanteen vuoksi Finarfin jäi kuitenkin myymättä ja orin löysi vasta vuosia myöhemmin kilparatsastaja Kenneth Roi. Finarfin debytoi kansainvälisellä tasolla ensimmäisen kerran 13-vuotiaana. Kimon vahva ja teknisesti hyvä hyppytyyli sekä tottakai tasainen luonne olivat seikkoja, jotka auttoivat sitä kehittymään nopeasti urallaan. Finarfin lopetti aktiiviuransa esteillä kuusitoista vuotiaana, mutta näiden kolmen vuoden aikana ori oli tahkonnut omistajalleen useiden satojen tuhansien eurojen ansiot.

iie. Tiamora kuului valmennustalli Hillingerin luotettavimpiin ja tuottavimpiin ratsuihin vuosikaudet. Tummanruunikko sukkajalkainen Tiamora oli luonteeltaan tempperamenttinen ja usein kiivastunut tamma riepotteli kokemattomampia ratsastajia ympäri kenttää oman mielensä mukaan. Vaikka useat Hillingerin tallilla valmentautumassa käyneet kirosivatkin 168cm korkean tamman, tunnustettiin Tiamora useimmiten kuitenkin loistavana opettajana. Taitavan käsittelijän otteessa Tiamorasta kuoriutui todellinen tähti esteradoilla ja tamma voitti monet aluetason mittelöt. Tulinen Tiamora taipui ratsatsajansa tahtoon vain, mikäli se havaitsi tämän olevan määrätietoinen, taitava ja suuremman auktoriteetin omaava, kuin tamma itse. Tiamora kouli nuoria ratsastajia aina kuusitoistavuotiaaksi asti, jonka jälkeen se astutettiin muutamaan kertaan. Tiamora kuoli aortan repeytymään saattaessaan viimeisintä jälkeläistään maailmaan.

ie. Marmoria on hyvän estesuvun vesa ja tammasta kaavailtiin heti sen synnyttyä tulevaisuuden nimeä esteradoille. Punarautias Marmoria osoitti kiinnostustaan hyppäämiseen jo emänsä kupeessa viihtyessään, sillä se tapasi pomppia kivien, kantojen ja pudonneiden oksien yli juostessaan emänsä kintereillä. Täytettyään neljä vuotta ja kasvettuaan täyteen mittaansa (164cm) Marmoria myytiin hyvään hintaan Qamarron siittolasta Saksan maajoukkueratsastajalle Hans Druegerille. Luonteeltaan nöyrä ja kuuliainen Marmoria kehittyi ratsuna nopeasti ja tamma debytoi kansallisella tasolla 6-vuotiaana. Erinomaisella hyppytekniikalla varustettu Marmoria voitti (tai keräsi erinomaisia sijoituksia) monia tärkeitä kilpailuja Druegerin ratsuna. Eräässä tiedotustilaisuudessa Drueger ilmoitti, että Marmoriasta tulisi hänen seuraava kansainvälisen tason huippuratsu, jolla hän aikoisi ottaa osaa maailman cupeihin, ehkä myöhemmin jopa Olympialaisiin. Marmorian vakava loukkaantuminen kahdenkanvuotiaana katkaisi kuitenkin haaveet kaikilta näiltä haaveilta ja pysyvästi jaloistaan vammautunut Marmoria siirrettiin pitkän toipumisajan jälkeen siitostamman tehtäviin.

iei. Calandrossin omistaa eräs saksalainen miljonääri, joka omistaa useita Saksan tälläkin hetkellä menestyksekkäimpiä kilpahevosia. Mustanruunikon Calandrossin ratsastajaksi päätyi lopulta hollantilainen Andreas Hulgard, joka kilpaili orilla kansainvälisellä tasolla useita vuosia. Eräässä tiedotustilaisuudessa Hulgard vastaili toimittajien kysymyksiin ja kertoi orista seuraavaa: "En ole koskaan ratsastanut näin hyvällä hevosella, jonka satulassa istuminen on yhtä helvettiä". Kommentillaan mies viittasi Calandrossiin karmeaan liikehdintään, sillä ori liikkui kuin hämähäkki, nykien ravissa ja kinnasi lyhyttä, töksähtelevää laukkaa. Pää korkealla hyppäävä 170cm korkea Calandross osasi kuitenkin asiansa esteradoilla ja tekeminen oli aina piiruntarkkaa.Viisitoistavuotiaana Calandross siirtyi useiden arvokisavoittojen jälkeen takaisin Saksaan ja orilla on kaikkiaan 289 jälkeläistä. Osa niistä on perinyt isänsä karmean askellustyypin ja noin viidesosa on luonut menestyksekästä uraa esteradoilla.

iee. Hammington's Ariel syntyi ja eli koko elämänsä Qamarron siittolassa. Hienoperuksi haukuttu punaruunikko Ariel kieltäytyi usein astelemasta sateiseen ilmaan ilman paksua villalointa ja kentällä tamma väisteli suureleisesti muiden hevosten jättämiä jätöksiä. Arielin käsittelyyn kirjattiin myöhemmässä vaiheessa "ohjekirja", sillä diivamainen tamma sai aina hepulin, mikäli hoitotoimenpiteitä ei suoritettu tietyn kaavan mukaan. Hyväsukuinen Ariel ei päässyt näyttämään osaamistaan kilparadoilla, vaan sen tehtäväksi jäi tuottaa paljon hyviä jälkeläisiä Qamarrolle. Kaikkiaan kolmetoista varsaa maailmaan saattanut Ariel olikin siitostammana menestynyt, sillä sen jälkikasvu menestyi myöhemmin este- ja kenttäradoilla. 165cm korkean Arielin meriittilistaan merkittiin kantakirjaus toiselle palkinnolle ja tamma sai kehuja myös näyttelykehissä.

e. Emeral Queen on etelä-suomaisella ratsastuskoululla asuva rautiaankirjava suomalainen puoliverinen. 167cm korkea "Em" on tallilaisten keskuudessa korkealle arvostettu tuntiratsu, jolla on miellyttävät ja tasaiset liikkeet ja hyvä luonne. Monia ratsastajan alkuja koulinut tamma on ollut erinomainen opetusratsu ja etenkin kesäisin esteleireillä Em on ollut ehdottomasti halutuin hevonen ratsuksi. Tamman itsevarma, mutta nöyrä asenne on vienyt sitä pitkälle ja kun tallin omistaja alkoi kiinnostua hevoskasvatuksesta osabisneksenä tuntitoiminnalle, sai Emeral kunnian varsoa tallin ensimmäisen varsan. Isäksi tulevalle varsalle valittiin tällöin Suomessa tammoja astuva hannover ori Finnbarro ja vajaa vuotta myöhemmin syntyikin rautiaankirjava ori Finnbarr. Emeralia yritettiin pariinkin otteeseen kantakirjata, mutta tamma rakenteellinen puoli ei ihan antanut myöten kummallakaan kerralla ja III-palkinnosta jäätiin muutamalla pisteellä.

ei. Gladiatorin nimi ei olisi orille voinut paremmin sopia. Ruotsissa vaikuttanut oldenburgilainen oli luonteeltaan erittäin hankala ja vaikka mustanruunikko ori oli ominaisuuksiltaan täydellinen esteratsu, kisakentille sillä ei ollut mitään asiaa. Itseasiassa 165cm korkea ori sai elinikäisen kilpailukiellon Tukholmassa pidettävissä nuorten mestaruuskisoissa, jossa kilpailtiin siis Ruotsin mestaruudesta. Gladiator kävi toisen orin päälle lämmittelyalueella ja aiheutti taisteluparilleen melko vakaviakin vammoja, mistä johtuen siltä evättiin mahdollisuudet kilpailemiseen. Pian tapauksen jälkeen Gladiator ruunnattiin ja ori myytiin suomalaiselle yksityisomistajalle harrasteratsuksi. Ruunaaminen tasoittikin Gladiatorin luonnetta jonkin verran, vaikka se edelleen käyttäytyikin tietyissä tilanteissa kuin ori. Kotitallilla Gladiator treenasi esteillä edelleen ja ori toimikin omistajansa Kaisla Virtasen treenikumppanina. Ennen Gladiatorin ruunaamista kerätyt pakasteet eivät tehneet kauppaansa, koska orin maine oli kiirinyt pitkälle. Ainut käyttöön otettu pakaste meni Lady Marmelade nimiselle tammalle.

eii. Glabberin viimeiseksi omistajaksi kirjattiin ennen sen kuolemaa vanha ruotsalaismies Mads Toresson. Ennen Madsin omistukseen siirtymistä suuri mustanruunikko ori kiersi Saksassa ja Tanskassa omistajalta toiselle. Glabberin hankala, orimainen luonne oli syynä tumman orin lyhyisiin omistajasuhteisiin ja siihen, ettei mahdollisesti kyvykästä oria koskaan kilpailutettu esteratsastuksessa. Muutama tammanomistaja kiinnostui kuitenkin Glabberista, kun ori lopulta päätyi Ruotsiin, sillä Mads Toressonin hevonen tuli nopeasti tunnetuksi pikkukylässä. Glabber tapasi karata aidasta kuin aidasta ja usein oria oli metsästämässä koko kyläyhteisö. Lopulta, kun orille rakennettiin vankka, 180cm korkea puuaituus, Glabber viimein lopetti tarhasta pakenemisen. Orin maine oli kuitenkin kiirinyt jo pitkälle ja vanha ori astui lopulta vajaa kymmenen tammaa. Glabberin tunnustetut varsat perivät valitettavasti hyvien esteratsun ominaisuuksien lisäksi myös isänsä eittämättä hankalan luonteen.

eie. Princess Sapphire matkasi 3-vuotiaana omistajan vaihdoksen myötä Saksasta uuteen kotimaahansa Ruotsiin. Hyvästä oldenburgperheestä lähtöisin oleva tummanrautias, 163cm korkea, Princess Sapphire myytiin ruotsalaissiittolaan parinkymmenentuhannen euron hintaan. Tähtipäinen tamma menestyi Ruotsissa näyttelykehissä kahmien sertejä ja ollen usein näyttelyiden paras hevonen. Kuusivuotiaana Sapphire ilmoitettiin jokakeväiseen kantakirjaustilaisuuteen ja tammalle myönnettiin ensiyrittämällä kantakirja II lausunto. Kantakirjaan päästyään Sapphire aloitti siitostamman toimensa Hägglundin puoliverisiittolassa ja varsoi kaikkiaan kaksitoista kertaa. Kilparadoilla Sapphirea ei koskaan nähty, eikä jatkuvalla syötöllä kantavana ollut tamma kisaamaan olisi kyennytkään. Luonteeltaan Sapphirea on kuvailtu tasaiseksi ja kuuliaiseksi tammaksi, joka ratsun ominaisuudessa taipui helposti toisten tahtoon. Osa Sapphiren jälkeläisitä peri emänsä kauniit, lennokkaat liikkeet ja suuntasivat kouluratsastuspuolelle. Tamman kaksi nuorinta jälkeläistä loivat kuitenkin kansainvälisen esteratsun uran.

ee. Lady Marmeladen elämä täysikasvuisena hevosena ei alkanut kovinkaan kaksisesti. 90-luvun lama-aikaan syntynyt Marmelade näki päivänvalon ensimmäistä kertaa keski-suomalaisella tallilla, joka harjoitti pienimuotoista hevoskasvatusta. Marmelade oli hieno yhdistelmä suomalaista ja saksalaista hevosjalostuksen huippua, mutta siitä huolimatta Marmelade ei aiheuttanut kasvattajansa toivomaa kiinnostusta ostajissa. Rautiaankirjava tamma oli pari vuotta myynnissä tuloksetta, kunnes tamman kasvattaja pudotti myyntihintaa roimasti. Marmelade päätyi pian tämän jälkeen yksityisomistukseen, 15-vuotiaan Marjatan kilparatsuksi. Alkuun kaksikon kisamenestys olikin hyvää, Marjatan ja Marmeladen voittaessa lähialueen pikkukisoja jatkuvalla syötöllä. Pahinpaan teini-ikään päässyt Marjatta halusi kuitenkin edetä nopeasti urallaan ja ilmoittoittautui joka viikonloppu uusiin kisoihin mukaan. Marmelade väsyi pian jatkuvaan kisaamiseen ja hyväluonteisesta ja säyseästä tammasta tuli pian äkäinen ja mahdoton käsitellä. Pian ongelmakäytöksen alkamisesta Marmelade myytiin jalostushevoseksi Marjatan perhetutulle.

eei. Xantos syntyi Saksan länsirannikolla 80-luvun loppupuolella. Komea punarautias, 167cm korkea, holsteinori kipusi kilpaurallaan nopeaan tahtiin kisaamisen aloitettuaan ja 7-vuotiaanan Xantos oli todella kova vastustaja kokeneille ratsukoille kansallisen tason mittelöissä. 150cm ratoja leipätyökseen hypännyt Xantos oli luonteeltaan herrasmiesmäinen, kuuliainen ja ahkera. Orin omintakeinen hyppytyyli muodostui vuosien saatossa sen tavamerkiksi ja pian kaikki hevosurheilusta kiinnostuneet tiesivät mistä orista oli kyse, kun pää korkealla esteen ylittävä punarautias ori suoritti rataa. Kilpauransa jälkeen Xantosille myönnettiin pian jalostusoikeudet olsteinien, zweibruckien, oldenburgien ja brandenburgien kantakirjoihin. Hyviä jälkeläisiä tuottanut Xantos astui astui tammoja myös Saksan ulkopuolella ja muunmuassa Ranskassa, Itävallassa, Tanskassa ja Ruotsissa on useita Xantosin jälkeläisiä. Suomalaisia tammoja Xantos astui vain kaksi kappaletta.

eee. Evangeline on Katajiston siittolan kasvatti ensimmäisessä polvessa. Kimo, 160cm korkea, tamma varsoi synnyintilallaan ensimmäisen kerran jo neljävuotiaana holsteinoriista Xantos. Ensimmäisen varsansa jälkeen Evangeline aloitti kilparatsun uraansa esteillä ja siirtyi pian Ruotsiin kilpailutettavaksi. Kuusivuotiaaksi asti nuorten hevosten luokissa kisannut Evangeline menestyi hyvin, mutta seitsemän vuotta täytettyään tamma palasi takaisin Suomeen ja aloitti siitostamman virkansa. Selväpäinen, joskin hieman kuumahkon luonteinen Evangeline kantakirjattiin I-palkinnolle 7-vuotiaana. Tamman jälkeläiset ovat olleet pääsääntöisesti hyväluonteisia ja -rakenteisia. Varsoista kaksi, orit Evanius II ja Tartaros ovat menestyneet kansainvälisillä kilparadoilla.Pvm. Paikka Laji / Jaos Luokka Sijoitus
19.03.2012 K Gård ERJ 100cm 10/100
19.03.2012 K Gård ERJ 120cm 10/100
19.03.2012 Pyrr Warmbloods ERJ 160cm 9/100
20.03.2012 Kilpailukeskus Stewart ERJ 120cm 1/40
20.03.2012 Pyrr Warmbloods ERJ 160cm 5/100
21.03.2012 Bairdon ERJ 150cm 1/60
22.03.2012 Arcadia Morgans ERJ 120cm 6/60
22.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
22.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
22.03.2012 Kisakeskus Stewart ERJ 120cm 5/40
22.03.2012 Bairdon ERJ 140cm 3/60
22.03.2012 Virtuaalinen Kisakeskus ERJ 120cm 3/11
23.03.2012 Pyrr Warmbloods ERJ 160cm 5/100
24.03.2012 Heijastus ERJ 110cm 6/40
24.03.2012 Arcadia Morgans ERJ 120cm 1/60
24.03.2012 Bairdon ERJ 140cm 4/60
25.03.2012 Heijastus ERJ 110cm 1/40
25.03.2012 Bairdon ERJ 140cm 1/60
26.03.2012 Lyne Stud ERJ 160cm 6/60
27.03.2012 Lyne Stud ERJ 160cm 2/60
27.03.2012 Pyrr Warmbloods ERJ 160cm 6/80
28.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
28.03.2012 Kilva JK ERJ 130cm 7/59
29.03.2012 Wincare ERJ 160cm 4/30
30.03.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
30.03.2012 Lime ERJ 150cm 4/40
31.03.2012 Dark Side Trakehners Maaliskuun ERJ Cup 150cm 20/242
02.04.2012 Heijastus ERJ 160cm 4/40
05.04.2012 Heijastus ERJ 160cm 2/40
06.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
06.04.2012 Satulinna ERJ 160cm 5/50
06.04.2012 Pyrr Warmbloods ERJ 160cm 3/50
07.04.2012 Hurmeen Kisakeskus ERJ 100cm 5/30
09.04.2012 Wincare ERJ 160cm 4/30
12.04.2012 Heijastus ERJ 150cm 4/40
13.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
13.04.2012 Heijastus ERJ 150cm 2/40
14.04.2012 Wincare ERJ 160cm 5/30
15.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
17.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
17.04.2012 Satulinna ERJ 160cm 6/40
17.04.2012 Wincare ERJ 160cm 4/30
18.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
19.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
21.04.2012 Satulinna ERJ 160cm 6/40
21.04.2012 Wincare ERJ 160cm 1/30
23.04.2012 Ilkimys ERJ 130cm 5/40
28.04.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
01.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
01.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
02.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
08.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
09.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
11.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
12.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
14.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
16.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
18.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30
19.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
24.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
29.05.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 4/30


Päiväkirja

10.01.2012 - Edellisenä päivänä hevoskuljetusauto oli kaartanut pihaan lumi renkaista pöllyten ja tuonut mukanaan vastikään remontoidun Pryanin ensimmäisen asukin. Mahtipontisin elkein ramppia alas astellut Finnbarr näytti juuri samalta, kuin mitä viimeksi olin oria nähnyt. Treenatut lihakset pullistelivat orin rautiaankirjavan karvapeitteen alla ja Finnbarr katseli valppaan oloisena ympärilleen. Muutaman näyttävän pyörähdyksen jälkeen ori asettui aloilleen taluttajansa vierelle. Olin valmistellut orin tuloa aamusta asti ja karsina oli jo tunteja sitten ollut valmiina vastaanottamaan asukkinsa. Innostuksissani olin lapioinut hieman liikaa puruja karsinan lattialle, mistä hilpeät tallirengit naureskellen minulle ilmoittivat. Olin kuitenkin niin lumoissani Finnbarrista, että vähät piittasin takaani kuuluvista hihittelyistä. Finnbarr tuntui olevan myös kiinnostunut näkemään uuden asuntonsa, joten talutin tärisevin käsin upean orin tallin suojaan. Karsinan oven teljettyäni jäin hetkeksi tuijottelemaan orin puuhia. Finnbarr tarkasteli karsinan läpi tuuma tuumalta ja kierroksen tehtyään se näytti hyväksyvän karsinansa. Kun ori alkoi mutustella tuoreita heiniään, lähdin viimein hinautumaan kohti toimistoa.

20.03.2012 - Hyvä tuttavani Rio oli ottanut minuun yhteyttä muutama päivä sitten astutusasioissa. Rio oli nähnyt Finnbarrin eräissä näyttelyissä ja oli omien sanojensa mukaan täysin myyty nähtyään orin. Puhelinkeskustelumme aikana selvisi, ettei Riolla ollut omassa tallissaan sopivaa tammaa orillemme, joten aloin ehdotella vaihtoehtoja. Viimein pääsyimme toisen tallini, Skurvashin, holsteintamma Amortentiaan. Amor on kouluratsastukseen painottuva tamma, mutta Rio halusi itselleen hevosen, jolla voisi mahdollisesti kilpailla useammassakin lajissa. Sovimme astutuksen ajankohdaksi 20. päivän maaliskuuta, sillä sitä ennen minulla ei ollut mahdollisuutta noutaa Amortentiaa Pryaniin.

Aamutallin askareet oli jo hoidettu, kun kello lähestyi kahta iltapäivällä. Finnbarr oli saanut pitää vapaapäivän treeneistä astutuksen vuoksi ja ori odotteli tallin viereisessä tarhassa päästäkseen tositoimiin. Amortentia tuotiin paikalle ja annoimme kaksikon ensialkuun tutustua toisiinsa tarhan aita turvallisesti välissään. Olin jo aikaisemmin päättänyt, että astutus tehäisiin luonnollisesti, mikäli Finnbarr ja Amortentia tulisivat hyvin toimeen keskenään. Yleensä astutukset tehdään Pryanissa keinosiementämällä tai tiukasti valvotuissa olosuhteissa, mutta koska omistin itse molemmat hevoset, päästin ne kaksistaan tarhaan touhuamaan. Viikon yhteisten tarhauksien tuloksena saatoinkin soittaa Riolle ja kertoa, että Amortentia oli tiineenä.

02.06.2012 - Vain muutama päivä takaperin olin Finnbarrin kanssa hypännyt Dark Side Trakehnersin estekisoissa suuren väkijoukon hurratessa. Loppusijoituksemme oli ollut neljäs, mutta siitä huolimatta Finnbarr oli jälleen kerran suoriutus urakastaan virheettömästi. Olikin hassua, miten asiat saattoivat mennä niin nopeasti päälaelleen.

Saavuimme kisapaikalta kotiin myöhään iltapäivällä. Hevoskuljetusauton pysähtyessä pihaan meitä vastassa oli uusi tallityöntekijämme, joka riensi ottamaan Bardia pois kopista. En tiedä, mitä tarkalleen tapahtui, mutta hetkeä myöhemmin kirjava ori huusi tuskasta, kun sen takajalka oli luiskahtanut lastaussillan väliin. Hevosta pitelevä tyttö oli kauhusta jäykkänä ja samalla hetkellä hän purskahti itkuun. En kuitenkaan jäänyt lohduttamaan vollottavaa työntekijääni, vaan riensin kiskomaan orin jalkaa irti loukusta. Hetken puhkumisen jälkeen Bardi seisoi taas kaikilla neljällä jalalla, tai ainakin yritti. Vasen takanen vuosi verta ja ori selvästi aristi jalkaansa. Talutin nilkuttavan orin talliin ja jäin pihalle päivystämään eläinlääkäriä saapuvaksi.

10.06.2012 - Pahimmat pelkoni Finnbarrin suhteen näyttivät käyneen toteen. Orin vasen takajalka oli tiukasti paketissa viikko sitten sattuneen onnettomuuden jäljiltä, eikä eläinlääkärin lausunto jalan tilasta rauhoittanut mieltäni lainkaan. Positiivista kaikessa oli toki se, että Bardi sai pitää jalkansa, eikä se ollut murtunut, mutta kisaaminen rataesteillä oli nyt taakse jäänyttä elämää. Pienessä tarhassa linkuttava ori oli tropattu täyteen kipulääkkeitä ja eilen aamulla huomasin orin katselevan lievän pakokauhun vallassa traileria, joka seisoi reittimme tiellä, kun kävelimme hitaasti kohti orin tarhaa. Loukkaantuneen jalan lisäksi pelkäsin nyt, että Finnbarrille jäi pysyvät traumat trailerissa matkustamisessa. Vielä hetkeen orin ei tosin tarvitsisi pelätä reissua minnekkään muualle, kuin tarhasta talliin ja toisin päin, mutta olin suunnitellut käyttää oria vielä myöhemmässä vaiheessa laatuarvostelussa ja ehkä jossain näyttelyissäkin. Jos ori kieltäytyisi enää astelemaan ramppia ylös, voisin aivan hyvin hylätä haaveeni meriittivuoresta, jonka aioin orille hankkia. Finnbarr tarvitsisi kuitenkin paljon aikaa toipumiseen ja eläinlääkärin mukaan orilla voisi aloittaa kevyet ratsastusharjoitukset vasta ensi syksynä. Pahantuulisena marssin toimistoon ja suljin oven perässäni. Minulla oli iso nippu kisailmoittautumisia, jotka piti vielä perua kaiken muun paperityön lisäksi.

03.01.2013 - Olen seurannut aktiivisesti Finnbarrin jälkikasvun ja tekemisiä ja ilokseni huomasin tässä pari päivää sitten, että pari jälkeläistä on menestynyt niin hyvin esteillä, että Finnbarrin voisi ilmoittaa mukaan ERJ:n laatuarvosteluun. Tekemistä on tosin paljon, joten en usko, että ennätämme mukaan tämän kuun tilaisuuteen tai sitä seuraavaan, mutta kevään aikana ori on tarkoitus laatuarvostelussa käyttää. Suunnittelin orille pikaisesti treeniohjelman, jota alamme noudattaa huomisesta lähtien. Laatuarvostelua varten hevosen ei tarvitse olla huippukunnossa tai kyetä vaativiin suorituksiin esteillä, mutta aina pisteitä voi korottaa edustavalla ulkomuodolla. Olen nimittäin huomannut, että lihaksikkaampi, vaikkakaan ei välttämättä rakenteellisesti täydellinen hevonen saa usein paremmat pisteet, kuin rapakunnossa oleva rotunsa valioyksilö.

28.02.2013 - Aamun treenien jälkeen tarkastelin Finnbarria kriittisesti. Treenit olivat olleet suhteellisen rankat ja kirjava ori oli yltäpäältä hikinen. Ori kuitenkin seisoi rauhassa paikoillaan ja antoi minun tarkastella sitä turpakarvoista häntäjouhiin. Vasenta takajalkaa hivellessäni käteni pysähtyi vanhan arven kohdalle. Valkean karvan seasta oli vaikea huomata arpea, mutta siellä se oli. Onneksi Finnbarr toipui loukkaantumisestaan hyvin ja ratastaminen sujuu taas entiseen malliin. En tosin ollut viime aikoina treenannut Bardia estekisoja, vaan laatuarvostelua varten. Lopulta Finnbarr oli tutkittu jokaista karvaa myöten ja lähdin tyytyväisenä taluttamaan oria pois kentältä. Laittaisin vielä tänään ilmoittautumista laatuarvosteluun vetämään.

Virtuaalihevonen - a sim-game horse

Kuvat (c) Kempke Hof