ETUSIVU HOLSTEININHEVONEN KASVATUS TAPAHTUMAT KANTAKIRJA UUTISET YHTEYS

Holsteininhevonen

Holsteininhevosen arvellaan olevan Saksan vanhin puoliverirotu, sillä sen juuret ulottuvat aina 1200-luvulle saakka. Rotu on kotoisin Pohjois-Saksasta, Schleswig-Holsteinin alueelta, jossa munkit kasvattivat jo tuolloin hevosia ja holstein polveutuukin tuon ajan paikallisista vaunuhevosista.

Holsteininhevosta käytettiin erityisesti sotaratsuina ja 1500-1600-luvuilla rotua vietiin runsaasti Eurooppaan. Napoleonin sotien aikana rodun kanta romahti ja kysyntä heikkeni, kun sen ajan raskasrakenteiset holsteininhevoset eivät soveltuneet uudistuneeseen sodankäyntiin. Holsteininhevosta alettiin tuolloin risteyttää yorkshirenvaunuhevoseen, jossa oli paljon täyttäverta. Rodusta kehittyi korkea-askeleisia ja näyttäviä vaunuhevosia, jotka olivat suosittuja niin maatalouden kuin armeijankin piirissä.

1900-luvulla maatalouden ja sodankäynnin koneistuminen syrjäyttivät holsteininhevosen sen käyttötarkoituksesta ja rodun määrä alkoi jälleen laskea. Holsteininhevosen epäsuosio johtui myös siitä, että rotu oli liian raskas kilpailukäyttöön. Kouluratsastukseen rodulta puuttui vaadittavaa elastisuutta ja atleettisuutta kun taas esteratsastukseen holstein oli liian raskasrakenteinen ja hidas. Sotien ja teollistumisen vaikutuksesta holsteininhevosen kanta romahti totaalisesti ja vuonna 1960 holsteininhevosia oli jäljellä enää 1280 yksilöä. Rodun pelastamiseksi jalostusohjelmaa muutettiin jälleen ja holsteineja alettiin risteyttää täysiverioriiden kanssa sekä myöhemmin myös ranskalaisoriiden kanssa. Tuloksena syntyi kevyempi, nopeampi, suurempi ja hyppytekniikaltaan parempi suoritushevonen.

Nykypäivän holsteininhevonen on edelleen harvalukuinen verratuna muihin saksalaisiin puoliverirotuihin, mutta se on yksi maailman parhaista suoritushevosista ja rodun laatu on ensiluokkainen. Merkittävimpiä, rodun kehitykseen vaikuttaneita hevosia ovat olleet täysiverioriit Cottage Son, Anblick, Marlon ja Ladykiller, angloarabiori Ramzes AA sekä selle francais ori Cor de la Bryére. Merkittäviä holsteinoreja ja ensiluokkaisia suoritushevosia ovat puolestaan olleet orit Landgraf (i. Ladykiller xx, eii. Anblick xx) ja Montevideo (i. Marlon xx).


☆ Alkuperämää: Saksa
☆ Säkäkorkeus: 160-170cm
☆ Sallitut värit: yksivärinen; ruunikko, rautias, kimo, musta
☆ Rotutyyppi: lämminverinen
☆ Rakenne: Vahvat jalat, takaosa ja lanne, keskikokoinen runko, pitkä, kaartuva kaula, jalo pää (usein täysiverisen piirteitä)
☆ Käyttö: erinomainen esteratsu, käytetään myös koulu- ja kenttäratsastuksessa sekä valjakkohevosena
☆ Kuvat: kuviksi sopivat minkä tahansa (kevyen) puoliverihevosen kuvat (esim. hann, trak, old, fwb..)


Holsteininhevoset virtuaalimaailmassa

Holsteininhevosella on pitkä ja moninainen historia virtuaalimaailmassa, joka yltää aina niihin aikoihin saakka, kun ensimmäiset virtuaalihevoset on keksitty. Olemme koonneet yhdistyksen sivuille kattavan kuvauksen holsteinien virtuaalihistoriasta rodun alkuvaiheista alkaen aina nykypäivään saakka. Toivomme, että selvitys holsteinien historiasta innostaa uusia kasvattajia liittymään rodun riveihin ja inspiroi vanhoja kasvattajia panostamaan tähän hienoon rotuun entisestään. Vieläkään ei ole myöhäistä luoda uusia huippuhevosia ja legendoja, jotka aikanaan saavat kunnian tulla mainituksi muiden rotuun vaikuttaneiden nimien joukossa.

Tutustu holsteinien virtuaalihistoriaan!


Tiesitkö tämän?

☆ Holsteininhevosia on vain kuusi prosenttia koko Euroopan hevospopulaatiosta, mutta siitä huolimatta holstein on yksi maailman parhaista suoritushevosista. Rodun suosiota ja kyvykkyyttä esteratsastuksessa kuvastaa erityisen hyvin se, että esimerkiksi vuoden -84 olympialaisissa seitsemänkymmentä prosenttia kilpailuun osallistuneista hevosia oli rodultaan holsteininhevosia.

☆ Holsteinien kantakirja on suljettu, joka tarkoittaa sitä, että tammoista ainoastaan holsteininhevoset hyväksytään rodun kantakirjaan. Orien tapauksessa jalostusohjelmaan voidaan hyväksyä poikkeustapauksissa puoliverisiä ja täysiverisiä muista kantakirjoista, mikäli näillä on erinomainen sukupuu tai oreilla itsellään on huomattavia saavutuksia.

☆ FEI:n esteratsastuksen maailmanrankingissa holsteinkantakirja oli sijalla yksi vuonna 2012. Kouluratsastuksessa puolestaan holstein piti sijaa yhdeksän.


Hall of Fame

Holsteinien Hall of Fameen on listattu kaikki merkittävät vanhat jalostushevoset sekä uudemmat laatuarvosteluissa (vähintään kolme laatuarvostelupalkintoa saavuttanut) tai jalostuksessa poikkeuksellisen hyvin menestyneet yksilöt.

Sukupuoli Nimi Meriitit Omistaja
ori Al Capone - Startalli
tamma Starway's Californication Ch, KTK III Startalli
ori Sultan I Deverce VIR MVA Ch, KTK II Music
tamma Mystical Avenue VIR MVA Ch, KTK II, RTLA III Music
ori Rubinstern KRJ III, YLA 3 Music
tamma Rosentanzer KRJ IV Music
tamma Cabaret - Kilpatalli Arctic Circle
ori Gattmund KTK III Magnolia Grove
ori Star Theme's Carefee KRJ III PK Sporthorses
tamma Medium Color Carte - PK Sporthorses
tamma Star Theme's California - PK Sporthorses
ori Blue Peter KRJ II PK Sporthorses
tamma Leilani - Sanna P.
tamma Bequem - PK Sporthorses
ori 51st Street - Magnolia Grove
tamma Polarnoie - Magnolia Grove
tamma Porcelain KTK II Poem's Warmbloods
ori TM's Edison Ch, KTK II Helena H.
tamma Suntanzer PASS KRJ I Evergrey
ori Albenstolz M Ch, KRJ II, YLA 2, JPA-B Bellicose
ori Heijastus Wikés KRJ I, YLA 2 Bellicose
ori Mafia GER VIR MVA Ch, KRJ II, KTK II Yave
ori Dark Arts VIR MVA Ch Evergrey
tamma Escarda KTK III Magnolia Grove
tamma Friesenhexe GER KRJ III Yave
ori Fearghas Faust GER VIR MVA Ch, ERJ II Yave
tamma Karte Gewissen VIR MVA Ch, ERJ II, KTK III Yave
ori Darkheart SIN KRJ II, YLA 2 Evergrey

Kuvat © Jacques Toffi